MARKETINGAUTOMATISERING EN RETAIL: DE INTEGRATIE VAN ONLINE EN OFFLINE

Marketingautomatisering, of in het engels marketing automation: een term die niet meer weg te denken is in het marketinglandschap.

Marketingautomatisering wordt ingezet door marketeers om marketingprocessen te stroomlijnen en digitale marketingcampagnes te ondersteunen, voornamelijk om terugkerende online marketingtaken efficiënter uit te kunnen voeren.  

Over het algemeen wordt vooral verteld hoe digitale (online) marketingcampagnes op deze manier kostenefficiëntie kunnen opleveren. Echter, ook offline marketingcampagnes kunnen op deze manier digitaal beheerd worden.  

Stelt u eens voor: u draait een campagne om kleding te promoten. De foto’s zijn goedgekeurd, de beelden zijn geretoucheerd: u bent klaar voor het verspreiden van de campagne. U bent gewend voor de digitale campagne gebruik te maken van automatisering. Hoe regelt u de offline campagne?  

Waarschijnlijk schakelt u een bureau in die zorgt dat de campagneposters voor in uw winkels, of op straat, in een standaardformaat printklaar worden gemaakt. U betaalt ongeveer 25 euro per poster. Zorg voor het drukken van de posters draagt het bureau wellicht ook op zich. U krijgt prachtige posters terug, die nu alleen nog gedistribueerd hoeven worden. U maakt een planning en gaat aan de slag. 

Er zijn echter online tools, zoals Linx BannerBuilder, die geautomatiseerd uw digitale (online) marketingmaterialen, offline beschikbaar (printklaar) maken én ze (na eventuele goedkeuring) direct naar de drukker sturen. Heeft u meerdere vestigingen? U kunt het systeem ook nog een range aan posterformaten te laten genereren. Zo kan iedere vestiging de juiste maten zelfstandig bestellen. Op deze manier heeft u grip over uw gehele campagneproces, is kwaliteit gewaarborgd én kunt u een poster genereren voor nog geen 5 euro per stuk (u bespaart dus ook nog geld). 

Over het nut van het automatiseren van repeterende marketing opdrachten merkt Projectmanager Anna Waterman bij klanten hoe mooi de aanvulling van offline automatiseren kan zijn, maar ook hoe latent de behoefte hiervoor kan zijn. “Er zijn zóveel klanten die zich niet bewust zijn van de mogelijkheden om ook offline campagnes digitaal te managen. Als je samen uitrekent wat de kostenbesparing voor deze klanten is – wat bij sommige klanten oploopt tot wel €1 miljoen per jaar – als ze automatiseren ten opzichte van onafhankelijke bureaus in te schakelen of zélf campagnes te managen, zie je direct de uitdrukking op hun gezicht veranderen. Ik vind het mooi om op deze manier marketeers te helpen hun budget optimaal in te zetten”. 

Als het gaat om het stijgende belang voor retailers om online en offline klantervaringen zo naadloos mogelijk in elkaar over te laten lopen (Digitale transformatie in retail. Een zaak van expertise en kwaliteit, 2023), sluit het zelf benaderen van marketing op die manier perfect aan. Wilt u advies over hoe ik uw organisatie kan helpen repeterende (offline) marketingcampagnes te automatiseren? Neem contact met Anna Waterman op via het telefoonnummer onderaan deze pagina.