‘7 op de 10 bedrijven deden afgelopen jaar aan digitalisering’ kopt het CBS op 15 september 2023.

Waarbij als voornaamste redenen waarom, verhoging van de productiviteit en efficiëntie worden genoemd.

Digitalisering – ook wel digitale transformatie genoemd – is voor bijna alle bedrijven om dezelfde reden belangrijk. Als we dit koppelen aan de verwachtingen voor 2024, zien we specifiek voor retailers dat dit hand in hand gaat met het stijgende belang om online en offline klantervaringen zo naadloos mogelijk in elkaar over te laten lopen – oftewel gebruik te maken van een omnichannel marketingstrategie.

Dat beide fenomenen hand in hand gaan is niet voor niets: digitalisering kan een sneeuwbaleffect veroorzaken: in hetzelfde artikel van het CBS wordt bijvoorbeeld aangehaald dat 53 procent van de detailhandelaren aangeeft dat digitalisering een positieve impact heeft op de groei of ontwikkeling van hun bedrijf.

Ditzelfde ziet Linx-IT terugkomen bij haar klanten en wordt ook nog eens bevestigd door onafhankelijk onderzoek gedaan door Motivaction: retailers streven naar het creëren van een persoonlijke, consistente en geïntegreerde klantervaring. De integratie van digitale middelen in de marketingstrategie moet er daarom op gericht zijn om de consument zo concreet en persoonlijk mogelijk te bedienen op hun eigen mobile devices, en deze communicatie volledig in winkels en webshops te stroomlijnen (Digitale transformatie in retail. Een zaak van expertise en kwaliteit, 2023).

Onze projectmanager Anna Waterman merkt bij klanten het belang van de geïntegreerde klantervaring ook sterk: denk aan winkels die niet kunnen zonder gepersonaliseerde items. Neem bijvoorbeeld T-shirts voor verschillende vestigingen door het hele land. Het digitaliseren van het aanvragen hiervan, vanuit een gecentraliseerde omgeving, is een onmisbaar onderdeel van de marketingketen. Het verschaft een consistente merkervaring op een kostenefficiënte manier, voor alle klanten.

De ervaring leert dat digitalisering – digitale transformatie – wordt verwelkomd door de meeste bedrijven én dat hier nog steeds grote uitdagingen mee gemoeid gaan. Klantervaringen dienen constant verbeterd te worden, bijvoorbeeld door de naadloze integratie van online en offline. Echter digitale transformatie vraagt om cultuuromslag: iets wat niet van de ene op de andere dag gerealiseerd is.

De mogelijkheden zijn eindeloos; de uitdagingen overkomelijk; de resultaten bewezen de moeite waard. Kleine stapjes in de goede richting geven ruimte voor mens en bedrijf om te wennen aan de verandering en doordat u ons nu kent weet je dat wij uw marketingafdeling kunnen begeleiden bij dit proces ;).

Speelt dit ook binnen uw organisatie? Neem contact met Anna op via het telefoonnummer onderaan deze website.